ŠTA SE DOGAĐA AKO JEDETE PREVIŠE BANANA, SIRA, BROKOLIJA, BOROVNICA...

01.05.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 1881 | Autor: | 0

Ovih 6 zdravih namirnica koje mogu biti nezdrave kada se konzumiraju previše

Mnogi od nas upadaju u zamku konzumiranja, recimo, voća i povrća ne shvatajući da mogu biti jednako štetni kao šećer ili natrijum. Na sreću, sve neželjene efekte možemo izbeći ako jedemo umereno.

U ovom kontekstu, pronašli smo 6 namirnica koje se lako mogu pretvoriti iz prijatelja u neprijatelje.

1. Banane

Konzumiranje puno banana može izazvati karijes. Kao i šećer, ovo voće može proizvesti bakterije koje oštećuju zubnu gleđ. Takođe mogu izazvati glavobolju, jer zrele banane imaju visok sadržaj tiramina, što može izazvati migrene. Dnevno ne bi trebalo pojesti više od dve banane.

2. Ovas

Ako konzumiramo previše ovsenih pahuljica, moguće je da dođe do nadimanja i problema sa crevima. Pored toga, konzumiranje previše ovsa smanjuje apsorpciju kalcijuma, magnezijuma i cinka. U stvari, povećan unos uzrokuje povećanje telesne težine, pa je prava mera ovde naš saveznik.

3. Sir

Velike porcije sira stavljaju nas u veći rizik od srčanih oboljenja. Ova vrsta hrane je bogata zasićenim mastima, koje su "krive" za izazivanje koronarne bolesti. Sir takođe često izaziva žgaravicu zbog hormona zvanog holecistokinin, koji se oslobađa tokom jela.

4. Pirinač

Iako je pirinač ukusan, zapravo sadrži vrlo malo vitamina. Ako ga konzumiramo u velikim količinama, lišavamo se svih ostalih vitamina. Pirinač takođe povećava nivoe insulina, a što je najvažnije, može izazvati lošije mentalne performanse. Opšte pravilo je obično oko 90 grama dnevno.

5. Brokoli

Brokoli sadrži tiocijanate koji dovode do prekomerne proizvodnje tiroidnih hormona. Kao rezultat, može doći do gubitka kose, natečenog lica i drugih neželjenih simptoma. Brokoli takođe može izazvati začepljen nos, kao i druge alergije, kao što su osip na koži ili svrab. Najbolje je izbegavati konzumiranje više od 4 šolje dnevno.

6. Borovnice

Borovnice mogu smanjiti nivo glukoze u krvi ispod normalnog, što je opasno za dijabetičare. Bobičasto voće takođe razređuje krv, pa morate biti oprezni, pogotovo ako uzimate tablete. Možemo primetiti kratak dah ili nepravilno disanje, jer su borovnice bogate vitaminom K. Nutricionisti preporučuju jednu šolju borovnica dnevno.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem