LIST KUPINE ZAUSTAVLJA DIJAREJU

29.05.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 307 | Autor: | 0

Čaj od ovih listova ublažiće simptome poput grčeva, bolova u stomaku – i potrebom za čestim i hitnim praženjenju creva

 

Možda ste upoznati s nutritivnom vrednošću kupina, ali da li ste znali da list ove biljke zaustavlja dijareju. I ne samo to, čaj može da vam donese mnoge zdravstvene blagodeti.

Kako list kupine zaustavlja dijareju

Dijareja učestala ili vodenasta stolica i hitna potreba za pražnjenjem creva više puta dnevno. Može da bude akutna koja traje nekoliko dana ili horonična. U ovom drugom slučaju potrebno je javiti se lekaru jer je u pitanju veći zdravstveni problem.

Akutna dijareja je obično uzrokovana infekcijom ili netolerancijom na određenu hranu. Simptomi poput nadutosti, bolova i grečeva u stomaku, kao i potreba za hitnim pražnjenjem creva mogu se ublažiti prirodnim putem. U tome je od velike pomoći čaj od listova kupine.

Naučna ispitivanja


Plodovi kupine su poznate po svojim nutritivnim i lekovitim dekstvima. Međutim, kada je o zdravstevnim blagodetima, ne zaostaju ni listovi kupine. U narodnoj medicini je poznato dejstvo čaja. Ali, ni nauka ne zaostaje kada se radi o listovima kupine.

Prema jednoj studiji iz jula 2014. biljka kupine je dobar izvor tanina, gvožđa i vitamina C i drugih antioksidanata. Glavna bioaktivna jedinjenja u bobicama takođe nalaze u listovima.

Listovi kupine su među najbogatijim izvorima hlorogenske kiseline. Pored toga bogati izvori bioaktivnih prirodnihproizvoda s antioksidativnim, antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima.

Nema neželjnih efekata

Nacionalni institut za rak ukazuje da biljni lekovi kao što su listovi kupine imaju poseban status u Nemačkoj zbog Komisije E (pandanam američkoj Upravi za hranu i lekove. Konkretno, listovi i koren kupine služe su kao lek za dijareju, regulišu menstruaciju i anemiju. Komisija E preporučuje dnevnu dozu od 4,5 grama lista ili ekvivalentnih preparata. Preporučuju da razgovarate sa lekarom ako dijareja traje duže od tri do četiri dana.

Američki botanički savet preporučuju list kupine kao tretman za nespecifičnu akutnu dijareju, kao i blagu upalu usta i grla. Dokazano je da pripravci od lista kupine nemaju kontraindikacije, interakcije sa drugim lekovima ili poznate neželjne efekate.

Čaj koji zaustavlja dijareju

Čaj od listova kupine isključivo se pravi od osušenih listova. Listove izgnječite u avanu. Kašičicu listova prelijte šoljom ključale vode. Poklopite, ostavite da odstoji pola sata. Procedite i po želji zasladite medom kako biste ublažili gorak ukus čaja.

Takođe, radi bolje arome u čaj možete dodati i suvu koru od limuna ili pomorandže.

Foto: Dasha_Romanova / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem