AKO STE STALNO UMORNI, JEDITE OVE NAMIRNICE

15.07.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 470 | Autor: | 0

Način života i obrasci ishrane imaju značajan uticaj na nivo energije

AKO STE STALNO UMORNI, JEDITE OVE NAMIRNICE

Ako ste stalno umorni, niste jedini jer se danas u užurbanom ritmu mnogi suočavaju s tim problemom. Konstantan umora, takođe može da bude simptom raznih bolesti kao što su poremećaji mentalnog zdravlja, nesanica, sindrom hroničnog umora, unutrašnji i fizički problemi i proces starenja. Pored toga, nedostatak fizičkih aktivnosti, sna, previše kofeina, konzumiranje droga, višak nezdrave hrane mogu dovesti do umora. Prema istraživanjima, umor smanjuje sposobnost za rad, utiče na kvalitet sna i mogućnost uživanja u svakodnevnim aktivnostima i životu.

Ako ste stalno umorni hrana može da vam pomogne

Svima nam je potrebna zdrava ishrana i pravilna ishrana da bismo napredovali u osnovnim metaboličkim procesima koji podržavaju funkcionisanje jezgra ćelije. Važnost uravnotežene ishrane za funkciju mozga i mišića proizilazi iz njihove uloge u metabolizmu stvaranja energije, sintezi DNK, transportu kiseonika i neuronskim aktivnostima. Kao rezultat, kognitivni i psihološki procesi, kao što su mentalni i fizički umor, su pogođeni. Vitamini B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 i B12), vitamin C, gvožđe, magnezijum i cink imaju ulogu u borbi protiv umora.

Zašto su važni mikronutrijenti

Mišići i mozak troše najviše energije. Zbog toga su vitamini i minerali ključni za obezbeđivanje energije u fiziološki upotrebljivom obliku, posebno vitamini B, vitamin C, gvožđe i magnezijum. Pošto su ovi mikronutrijenti u tako bliskoj interakciji u nekoliko procesa proizvodnje energije, trebalo bi da obezbedite da ih sve dobijate u odgovarajućoj količini. Nedostatak bilo koje od ovih hranljivih materija može usporiti ceo sistem. Iako je njihov značaj u proizvodnji energije nesporan, mikronutrijenti takođe igraju suštinsku ulogu u borbi protiv umora i spoznaje.

Namirnice koje podižu energiju

Neke zdrave namirnice mogu da vam pomognu u borbi protiv umora :

Banane

Bogate kalorijama, kalijumom, vlaknima i vitaminima. Zbog toga donose brzi podsticaj energije. Pored toga, zrele banane sadrže dobru kombinaciju vlakana i ugljenih hidrata, obezbeđujući dugotrajnu energiju.

Zob

Sadrži vlakna, proteine i vitamine. Ne samo da povećava energiju, već i obezbeđuje dugotrajnu energiju. Pošto ovas sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana, pomaže u sprečavanju prejedanja nezdravom hranom, što može dovesti do umora.

Čia semenke

Pošto su bogate brojnim vitaminima i mineralima, posebno magnezijumom, pomažu u borbi protiv ekstremnog umora i stresa. Odličan je izvor dugotrajne energije.

Jogurt

Istraživanja pokazuju da jogurt može pomoći u borbi protiv umora, a osim toga daje dugotrajnu energiju.

Borovnice

Pune su antocijaninima koji sadrže antioksidativna svojstva. Istraživanja sugerišu da obezbeđuje dugotrajnu i stabilnu energiju. Ne samo da se bori protiv umora, već i poboljšava oporavak.

Hrana koju treba izbegavati

Pored poznavanja najzdravije hrane koju treba da jedete, takođe je od vitalnog značaja da znate hranu koju treba da izbegavate da biste sprečili umor. Neke od namirnica koje treba izbegavati su:

 • Slatka pića ili hrana s dodatkom šećera
 • Beli hleb ili pirinač
 • Pića sa visokim sadržajem kofeina
 • Industrijski prerađena hrana

 

Foto: fizkes / gettyimages.com

 

 

 

 

 

 

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem