DA LI ZNATE ŠTA JE INTUITIVNA ISHRANA?

07.10.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 116 | Autor: | 0

Intuitivna ishrana je novi popularni trend koji se odnosi na holistički pristup konzumiranja hrane

DA LI ZNATE ŠTA JE INTUITIVNA ISHRANA?

U svetu preplavljenom raznim dijetama sa strogim planiranjem obroka, intuitivna ishrana nudi osvežavajuću alternativu.

Kako se praktikuje intuitivna ishrana

U osnovi intuitivne ishrane je osluškivanje tela i poštovanje njegovih znakova gladi. Umesto da sledite fiksne planove obroka ili pravila, ona vas ohrabruje da verujete mudrosti vašeg tela koja će odrediti izbor hrane. Ovo uključuje prilagođavanje vašim fizičkim osećajima gladi, kao što je krčanje creva, kao i prepoznavanje emocionalnih i psiholoških pokretača koji mogu uticati na obrasce ishrane.

Intuitivna ishrana je holistički pristup

Umesto da se pridržavate ograničenja u ishrani, poput brojanja kalorija ili izbacivanje određene grupe namirnica, intuitivna ishrana vas podstiče da uživate u širokom spektru namirnica.

Pored prepoznavanja vaših znakova gladi, intuitivna ishrana naglašava važnost razumevanja kada ste dovoljno siti da prestanete da jedete. Praktikujući ovu tehniku, bolje ćete ceniti ukus, teksturu i zadovoljstvo koje donosi hrana, polako uživajući u svakom zalogaju.

Pozitivni efekti na telo

Prihvatanje intuitivne ishrane može imati brojne pozitivne efekte na fizičko i mentalno blagostanje.

Poboljšana slika o telu: Intuitivna ishrana podstiče samoprihvatanje i pozitivan odnos prema telu fokusirajući se na opšte zdravlje, a ne na težinu ili izgled. Ovo može dovesti do pozitivnijeg imidža tela i poboljšanja samopoštovanja.

Psihološko blagostanje: Ova ishrana može smanjiti osećaj krivice, stida i anksioznosti u vezi s jelom.

Zdravo upravljanje težinom: Za razliku od tradicionalnih dijeta, intuitivna ishrana se fokusira na prirodnu telesnu glad i signale sitosti. Slušajući ovo, možete razviti zdraviji pristup kontroli težine, bez štetnih efekata jo-jo dijete.

Poboljšan odnos s hranom: Pomaže vam da razvijete zdraviji i uravnoteženiji odnos sa hranom tako što ćete polako uživati u svakom zalogaju.

Opšte zdravlje: Intuitivna ishrana naglašava važnost ishrane raznovrsnim namirnicama koje obezbeđuju esencijalne hranljive materije. Slušajući potrebe svog tela, može vas privući hrana koja je dobra za vaše opšte zdravlje i blagostanje.

Povećana samosvest: Intuitivna ishrana ne samo da jača svesonst o vašim navikama u ishrani, emocijama i reakcijama tela nego i u drugim oblastima života. Sve to može da dovede do pozitivnih promena.

Smanjen rizik od poremećene ishrane: Ova vrsta ishrane ima nerestriktivan pristup hrani, što može pomoći u smanjenju rizika od razvoja poremećaja u ishrani.

Nema osećaja krivice: Intuitivna ishrana vas oslobađa fiksnih pravila o ishrani i osećaja krivice i stida koji su često povezani sa dijetom. Omogućava vam da uživate u hrani bez osuđivanja i da razvijete pozitivan i radostan odnos sa jelom.

Važno je napomenuti da je intuitivna ishrana proces i da može zahtevati vreme, strpljenje da bi se u potpunosti prihvatilo. Konsultovanje s nutricionistom ili traženje stručnog saveta može pomoći da intuitivna načela ishrane ugradite u svoj životni stil. Prihvatite mudrost svog tela, počastite svoju glad i sitost i započnite put ka intuitivnijem i ispunjenjem odnosu sa hranom.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Drazen Zigic / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem