AROMATERAPIJA: PRIMENA ESENCIJALNIH ULJA

07.10.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 112 | Autor: | 0

Iako aromaterapija može ponuditi različite zdravstvene pogodnosti, njihova zloupotreba može učiniti više štete nego koristi.

AROMATERAPIJA: PRIMENA ESENCIJALNIH ULJA

Aromaterapija je moćna stvar. Da biste iskoristili lekovitu moć biljaka saznajte kako da koristite esencijalna ulja

Aromaterapija unapređuje zdravlje

Esencijalna ulja su koncentrovani biljni ekstrakti. Osim prijatnog mirisa, biljna jedinjenja u esencijalnim uljima mogu da ponude i moguće zdravstvene prednosti. Na primer, udisanje umirujućeg mirisa poput lavande može pomoći u oslobađanju od stresa i podsticanju sna, dok bi masaža slepoočnica uljem od peperminta mogla da ublaži glavobolje od napetosti. Međutim, postoje neki trikovi za bezbedno i efikasno korišćenje eteričnih ulja. Pratite ove savete koje preporučuju stručnjaci.

Aromaterapija: Kako se pravilno koristi

Jedna od najvećih zabluda o esencijalnim uljima je da su, pošto su prirodna, bezbedna za upotrebu. Zapravo, esencijalna ulja su koncentrisana i moćna, a potrebna je samo mala količina da bi se stvorio mogući efekat blagostanja. Štaviše, esencijalna ulja mogu različito uticati na ljude - difuzno ulje mente može ublažiti glavobolju kod jedne osobe, ali može izazvati neželjenu reakciju kod nekoga ko ima ubrzan rad srca.

Pored toga, neka esencijalna ulja ne bi trebalo da se koriste tokom trudnoće jer mogu da stimulišu kontrakcije materice. Zato se uvek konsultujte sa svojim lekarom ako već imate neke zdravstvene probleme i ako koristite terapiju medikamentima. Ovo je posebno važno za trudnice i prve korisnike i one koji razmišljaju o eteričnim uljima za decu ili kućne ljubimce.

Obavezno razblažite esencijalna ulja

Ne zaboravite da koristite bazno ulje. Naime, većina esencijalnih ulja će izazvati iritaciju kože ako se nanese direktno na kožu bez prethodnog razblaživanja. Zato se esencijalna ulja često mešaju s baznim uljem kako bi se sprečile alergijske reakcije na koži. Uobičajena noseća su: ulje jojobe, avokada, semenki grožđa, koštica kajsije i slatkog badema.

Kada koristite esencijalna ulja za masažu, razblažite ih u baznom ulju u koncentraciji ne većoj od 1 procent: 1 kap čistog esencijalnog ulja na svaku 1 kašičicu baznog ulja.

Koje ulje odabrati?

Esencijalna ulja se mogu naći u mnogim proizvodima za negu kože, aromaterapiji i domaćinstvu. Takođe se često koriste u masaži. Pošto eterična ulja mogu drugačije da utiču na ljude, važno je da proverite koja ulja se nalaze u proizvodima koje redovno koristite.

Trebalo bi da korsitite čista, organska esencijalna ulja. Na primer, difuzna ili lokalna primena su najbolji načini za korišćenje esencijalni ulja za ublažavanje stresa. Difuzna ulja stimulišu ljudski olfaktorni sistem, poznat i kao senzorni sistem posvećen čulu mirisa, direktno povezan s mozgom. Za tu svrhu preporučuju se ova esencijalna ulja: Lavanda, limun, žalfija, geranium, kamilica, bergamot i ruža.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Anastasiia Stiahailo / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem