CRNI ČAJ ŠTITI SRCE I UBLAŽAVA STRES

08.10.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 180 | Autor: | 0

Crni čaj, prepun antioksidansa zvanim polifenoli koji štite ćelije, definitivno se nalazi na listi jedne od najboljih namirnica koje poboljšavaju zdravlje

CRNI ČAJ ŠTITI SRCE I UBLAŽAVA STRES

Crni čaj potiče od mladih listova i pupoljaka biljke čaja, Camellia sinensis. Crni, beli i zeleni čaj se dobijaju iz iste biljke čaja. Ono što ih izdvaja je način na koji se tretiraju listovi nakon branja. Crni čaj je više oksidovan od zelenog i belog čaja, što ga čini i jačim ukusom.

Crni čaj je čuvar zdravlja

Iako je poduži spisak bebenfita za zdravlje koje donosi ovaj napitak, u ovom tekstu izdvojićemo samo neke.

Crni čaj štiti srce

Postoje brojne studije koje otkrivaju pozitivne efekte crnog čaja na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Studija objavljena 2017. godine razmatrala je efekte pijenja crnog čaja na rizik od ishemijske bolesti srca. Studija je otkrila da je konzumacija čaja povezana sa smanjenim rizikom od ishemijske bolesti srca, kao i manjim rizikom od velikih koronarnih događaja (poput srčanog udara).

Istraživači su otkrili da dnevna konzumacija crnog čaja (devet grama) dovodi do veoma značajnog smanjenja kardiovaskularnih faktora rizika, uključujući nivoe triglicerida i serumske glukoze natašte.

Takođe je došlo do značajnog smanjenja odnosa LDL i HDL holesterola, kao i povećanja nivoa HDL („zdravog“) holesterola. Sve u svemu, istraživači su zaključili da pijenje crnog čaja „u okviru normalne ishrane“ dovodi do smanjenja glavnih kardiovaskularnih faktora rizika, a takođe povećava nivo antioksidansa kod ljudi.

Smanjuje rizik od moždanog udara

Meta-analiza objavljena 2009. godine pokazala je da svakodnevno pijenje crnog ili zelenog čaja može sprečiti ishemijski moždani udar. Konkretno, istraživači su ukazali na to da bez obzira iz koje zemlje su subjekti došli, ljudi koji su pili do tri šoljica čaja svaki dan imali su 21 posto manji rizik od moždanog udara

Smanjuje nivo hormona stresa

Istraživanja su pokazala da crni čaj pomaže ljudima da bolje odreaguju na stres tako što vraća drži pod kontrolom hormone stresa poput kortizola. Jedna studija je dokazala da je grupa ispitanika nakon samo 50 minuta od stresnog događaja imala niži nivo kortizola.

Da dodamo još jedan pozitivan rezultat ove studije — pijenje crnog čaja dovelo je do niže aktivacije krvnih pločica, što je uključeno u stvaranje krvnih ugrušaka i povećava rizik od srčanog udara.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Ildar Imashev / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem