SUKRALOZA: 5 RAZLOGA DA IZBEGAVATE OVAJ VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČ

09.10.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 298 | Autor: | 0

Sukraloza je veštački zaslađivač koji se širom sveta koristi u niskokaloričnim i dijetalnim namirnicama i pićima. Međutim, naučnici upozoravaju da može da izazove niz negativnih efekata.

SUKRALOZA: 5 RAZLOGA DA IZBEGAVATE OVAJ VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČ

Iako se sukraloza prodaje kao bolja alternativa šećeru, zdravstveni profil ovog sastojka je izazvao zabrinutost među istraživačima.

Sukraloza: Veštački zaslađivač koji treba izbegavati

Sukraloza je derivat hlorisane saharoze. To znači da se dobija od šećera i sadrži hlor. Pravljenje sukraloze je proces u više koraka koji uključuje zamenu tri vodonik-kiseoničke grupe šećera atomima hlora što pojačava slatkoću. Međutim, naučnici su otkrili neke zabrinjavajuće činjenice.

Veštački zaslađivač sukraloza: Neželjeni efekti i opasnosti

1. Može izazvati dijabetes

Studija objavljena u časopisu Diabetes Care otkrila je da ako konzumirate sukralozu, rizik od razvoja dijabetesa je veliki. Prema studiji, dnevna konzumacija dijetalnog gaziranog pića bila je povezana sa 36 odsto većim rizikom od metaboličkog sindroma i 67 odsto većim rizikom od dijabetesa tipa 2.

To znači da je sukraloza među neočekivanim okidačima dijabetesa. Dakle, ako ste se pitali o bezbednosti sukraloze za dijabetes, jasan odgovor je da budete oprezni - to zapravo povećava rizik od ovog ozbiljnog stanja.

2. Povećava rizik od sindroma iritabilnog creva i Kronove bolesti

Pre nekoliko godina, istraživač Ksin Kin, MD, Ph.D, sa Medicinske škole u Nju Džersiju otkrio je da konzumiranje sukraloze izaziva simptome IBS-a, ulcerozni kolitis i Kronovu bolest.

Nedavna studija objavljena u Inflamatornim bolestima creva ukazuje da upotreba ovog veštačkog zaslađivača udvostručuje rizik od Kronove bolesti i može pogoršati antimikrobnu reaktivnost creva.

3. Oštećuje zidove creva

Da li sukraloza utiče na crevne bakterije? U suštini, da. Pošto telo ne može da svari sukralozu, ona putuje kroz ljudski gastrointestinalni put i oštećuje zidove creva, potencijalno izazivajući creva koja propuštaju. Studije su pokazale da ovaj sastojak značajno smanjuje korisne bakterije u crevima i povećava pH fekalija. To smanjuje količinu hranljivih materija koje creva mogu da apsorbuju.

4. Može stvoriti toksična jedinjenja kada se zagreje

Studija objavljena u Journal of Tokicologi and Environmental Health otkrila je da kuvanje na visokim temperaturama sa sukralozom može stvoriti opasne hloropropanole, potencijalno toksičnu klasu jedinjenja. Iako se sukraloza obično koristi u pekarskim proizvodima, studije pokazuju da se stabilnost veštačkog zaslađivača smanjuje kako se temperatura i pH povećavaju.

5. Ne pomaže u gubitku telesne težine

Mislili ste da će vam upotreba sukraloze u kafi pomoći da izgubite težinu? Pa, ispostavilo se da studije na ljudima i laboratorijske studije na životinjama ukazuju na povezanost između upotrebe veštačkih zaslađivača i povećanja telesne težine.

Osim toga, upotreba veštačkih zaslađivača može povećati rizik od metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti. U mnogim slučajevima ne pomaže u gubitku težine.

Ako ste skloni da koristite sukralozu jer je to opcija bez kalorija i pokušavate da smršate, umesto toga, odlučite se za prirodne zaslađivače poput sirovog (neprerašenog) meda.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: AndreyPopov / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem