DA LI JE KUKURUZNO ULJE ZDRAVO?

09.10.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 158 | Autor: | 0

Kukuruzno ulje ulazi u sastavo mnogih prerađenih namirnica kojima nedostaje nutritivna vrednost

DA LI JE KUKURUZNO ULJE ZDRAVO?

Biljna ulja kao što su kukuruzno ulje i suncokretovo ulje deluju kao namirnice koje bi mogle da poboljšaju zdravlje jer su dobijena od povrća, ali to nije nužno slučaj.

Da li je kukuruzno ulje dobro za zdavlje?

Kukuruzno ulje je jedna vrsta biljnog ulja koje ćete naći u prehrambenim proizvodima kao što su: prelivi za salatu, margarini, sosovi, pečeni proizvodi poput krofni i kolača. Ovo su namirnice kojima uglavnom nedostaje nutritivna vrednost. S druge strane, kukuruzno ulje ima visoku tačku dimljenja i sadrži malo vitamina E.

Kukuruzno ulje se dobija iz klica kukuruza. Smatra se „rafinisanim uljem“ jer prolazi kroz dug proces pre nego što stigne na rafove. Da bi se napravilo kukuruzno ulje, mast se mora ukloniti iz zrna kukuruza raznim metodama.

Kada kupujete ulja za kuvanje u prodavnicama, možda ćete videti ulje označeno kao „biljno ulje“. Ovo je obično mešavina nekoliko ulja, uključujući ulje repice, kukuruza i soje. Kukuruzno ulje je takođe ključni sastojak nekih margarina (koji se smatraju nezdravim).

Dok sam kukuruz sadrži neke hranljive materije kao što su vlakna i vitamin C, kukuruzno ulje je uglavnom čista mast i ne obezbeđuje značajnu količinu vlakana, proteina, antioksidanata ili minerala.

Kukuruzno ulje: Potencijalne koristi

1. Sadrži polinezasićene i mononezasićene masti

Kukuruzno ulje je veoma bogato polinezasićenim mastima, posebno tipom koji se zove linolna kiselina (sadrži oko 30-60% linolne kiseline). Kada se pojede, linolna kiselina se pretvara u gama-linolensku kiselinu, za koju studije pokazuju da nudi zdravstvene prednosti kao što je pomoć u smanjenju upale i održavanju nivoa holesterola u zdravom opsegu.

2. Obezbeđuje fitosterole

Kukuruzno ulje sadrži neke fitosterole, koji su jedinjenja na biljnoj bazi koja mogu pomoći u smanjenju LDL „lošeg“ holesterola blokiranjem njegove apsorpcije i podržavanjem zdravih nivoa ukupnog holesterola.

3. Sadrži vitamin E

Kukuruzno ulje sadrži dobru količinu vitamina E, sa oko 13% vaših dnevnih potreba u jednoj supenoj kašici.

4. Ima visoku tačku dimljenja

Kukuruzno ulje ima visoku tačku dimljenja od približno 232 ° C, što znači da je bolji izbor za kuvanje na visokim temperaturama u poređenju sa nekim drugim uljima i mastima. Ova točka se odnosi na temperaturu na kojoj mast počinje da oksidira, menjajući svoju hemijsku strukturu na negativan način.

Rizici i neželjeni efekti

Glavni problem sa kukuruznim uljem i sličnim biljnim uljima je to što su bogati omega-6 masnim kiselinama. Neravnoteža omega-6 i omega-3 masnih kiselina u ishrani može doprineti problemima povezanim sa upalom. Postoje dokazi da prekomerna konzumacija omega-6 može povećati rizik od metaboličkog sindroma, gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti, određenih kognitivnih poremećaja, pa čak i određenih vrsta raka.

Kako se koristi

Ako odlučite da koristite kukuruzno ulje kada kuvate kod kuće, idealno je da kupite organsko kukuruzno ulje bez GMO. Čuvajte ga dalje od toplote i svetlosti kako biste sprečili oksidaciju ili da postane užeglo.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: undefined undefined / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem