MAGNEZIJUM: VRSTE I ZA ŠTA SE KORISTE

10.10.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 507 | Autor: | 0

Magnezijum je uključen u preko 300 esencijalnih metaboličkih reakcija, uključujući proizvodnju energije, krvni pritisak, prenos nervnog signala i kontrakciju mišića

Nizak nivo magnezijuma može biti uključen u razna zdravstvena stanja, kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca, osteoporoza i migrena. Danas su na tržištu zastupljeni mnogi suplementi u raznim oblicima.

Magnezijum: Mineral neophodan za metabolizam

Vaše telo lakše apsorbuje određene suplemente magnezijuma. Pojedine vrste magnezijuma mogu pomoći u slučaju određenih zdravstvenih problema.

Magenzijum: Koje sve vrste postoje

Pogedajte koji su zdravstveni benefiti određenih vrsta.

1. Magnezijum citrat

Magnezijum citrat je oblik magnezijuma koji je vezan sa limunskom kiselinom. Prirodno se nalazi u citrusnom voću, dajući mu kiselkast ukus. Magnezijum citrat je jedna od najpopularnijih vrsta suplemenata magnezijuma i lako se apsorbuje u telu. Uglavnom se koristi za podizanje nivoa magnezijuma, lečenje zatvora,ali i kao umirujući agens koji pomaže u ublažavanju simptoma povezanih sa depresijom i anksioznošću.

2. Magnezijum oksid

Magnezijum oksid je so koja kombinuje magnezijum i kiseonik. Najčešće se koristi za ublažavanje neprijatnih simptoma varenja, kao što su žgaravica, otežano varenje i zatvor. S obzirom na to da ga telo ne apsorbuje dobro, nije dobar izbor za one koji moraju da podignu nivo magnezijuma.

3. Magnezijum hlorid

Magnezijum hlorid je magnezijumova so koja uključuje hlor. Magnezijum hlorid se lako apsorbuje oralno i koristi se za lečenje žgaravice, zatvora i niskog nivoa magnezijuma. Takođe, lokalna primena (losioni i masti) može pomoći u ublažavanju bolova u mišićima, ali ne i da povećate nivo magnezijuma.

4. Magnezijum laktat

Magnezijum laktat je so nastala kada se magnezijum vezuje s mlečnom kiselinom. Efikasan je kao dodatak ishrani za osetljiviji probavni sistem, naročito za osobe koje moraju da uzimaju velike doze. Neke studije ukazuju na to da može pomoći u lečenju stresa i anksioznosti.

5. Magnezijum malat

Magnezijum malat uključuje jabučnu kiselinu, koja se prirodno javlja u voću i vinu. Lako se apsorbuje i može imati manji laksativan efekat od drugih oblika. Povremeno se preporučuje za hronična stanja kao što je fibromialgija.

6. Magnezijum taurat

Magnezijum taurat sadrži aminokiselinu taurin. Istraživanja sugerišu da adekvatan unos magnezijum taurata može biti najbolji oblik za kontrolu visokog šećera u krvi i visokog krvnog pritiska.

7. Magnezijum L-treonat

Magnezijum L-treonat je so nastala mešanjem magnezijuma i treonske kiseline, supstance rastvorljive u vodi dobijene metaboličkim razlaganjem vitamina C. Magnezijum L-treonat može pomoći u slučaju određenih poremećaja mozga, kao što su depresija, Alchajmerova bolest i gubitak pamćenja.

8. Magnezijum sulfat

Magnezijum sulfat se formira kombinovanjem magnezijuma, sumpora i kiseonika. Obično je poznata kao epsom so ili gorka so. Možete rastvoriti u vodi za kupanje za ublažavanje bolova u mišićima i stresa. Previše ili prečesto korišćenje može biti opasno.

9. Magnezijum glicinat

Magnezijum glicinat se formira od elementarnog magnezijuma i aminokiseline glicina. Telo koristi ovu aminokiselinu u izgradnji proteina. Takođe se javlja u mnogim namirnicama bogatim proteinima, kao što su: riba, meso i mahunarke.

Magnezijum glicinat se često koristi zbog svojih umirujućih efekata za lečenje anksioznosti, depresije i nesanice.

10. Magnezijum orotat

Magnezijum orotat uključuje orotnu kiselinu, prirodnu supstancu uključenu u izgradnju genetskog materijala tela, uključujući DNK. Lako se apsorbuje i nema jake laksativne efekte karakteristične za druge oblike. Može poboljšati zdravlje srca proizodnju energije u srcu i tkivu krvnih sudova. Kao takav, popularan je među takmičarskim sportistima i ljubiteljima fitnesa.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Bet_Noire / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem