KUĆNA DERMATOLOGIJA: KAKO DA UBLAŽITE UPALE

08.04.2022 | Biljke i lepota | Pregleda: 524 | Autor: | 0

Kurkukma, palenta, med i slana voda umiruju crvenilo i infekcije

Infekcije i čir na koži mogu da nastanu usled problema sa cirkulacijom, povreda, pritisaka ili iritacija, ali i dejstva nekih bakterija. Ako se ne leče, iz forme blagih oblika mogu da pređu u ozbiljna stanja kakva su hronične rane ili opasne infekcije.

Ponekad, zapravo u najvećem broju slučajeva, čir na koži i infekcije prođu sami od sebe, uz redovnu higijenu i bez ikakvog fizičkig pritiska na iritirano mesto. Najopasnije je čireve stiskati, fizički uklanjati ili cediti. Tada može da dođe do infekcije, širenja, odnosno raznošenja bakterija i ozbiljnijih komplikacija kakva je, recimo, celulitis. U tom slučaju, inficiraju se duboki slojevi kože i mekog tkiva. U težim slučajevima može doći i do trovanja krvi bakterijama (septikemija) i širenja infekcije na kosti i zglobove.

Kurkuma može da ublaži infekcije i čir na koži

Kurkuma sadrži kurkumin, sastojak koji ima antiinflamatorna, antiseptička i antioksidantna svojstva. Upravo je kurkumin razlog zbog koga kurkuma može da pomogne u lečenju rana na koži. Nakon čišćenja zahvaćene kože, najbolje vodom, nanesite kurkumu u prahu na čir. Zatim ga pokrijte čistim zavojem. Potrebno je da prethodno probate na unutrašnjem delu nadlaktice da li ste možda alergični. To važi i za sve druge prirodne preparate, ako ih do tada niste koristili. Pratite promene, odnosno, da li se simptomi čira stabilizuju ili smanjuju. Ako imate bilo kakvu reakciju, odmah prekinite sa tretmanom i dobro isperite mlakom vodom.

Palenta dobro drenira i sanira upalu

Palentu ćete napraviti tako što ćete u decilitar i po tople vode dodati punu kašiku palente. Dobro promešajte, a ako je smesa retka, dodajte još palente. Trebalo bi da bude gusta, kao za kačamak. Nanesite na mesto zahvaćeno čirom i zaštitite sterilnom gazom. Možete slobodno ponoviti proceduru više puta dnevno.

Slana voda ili fiziološki rastvor smiruju infekcije i čireve

Fiziološki (slani) rastvor je sterilna mešavina destilovane vode i soli. Efikasan je i preporučljiv za čišćenje i uklanjanje mrtve kože sa čireva. Običan fiziološki rastvor sadrži samo 0,9% soli, tako da ne bi trebalo da iritira čir. Može da se kupi u apoteci ili ga možete napraviti i sami. U litar prokuvane i prohlađene (po mogućstvu) destilovane vode dodajte jednu kašiku obične kuhinjske soli. Čistite i ispirajte područje zahvaćeno čirom, ne više od tri puta dnevno.

Med pomaže i dezinfikuje

Med snažno deluje na mikrobe i protiv upala putem prirodnog šećera i supstanci koje se zovu polifenoli. Istraživanja su pokazala visoku efikasnost meda u eliminaciji bakterija, posebno u slučaju kožnih poremećaja.

I još pogledajte:

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem