OPREZNO S KANTARIONOM!

19.04.2023 | Biljke i lepota | Pregleda: 1423 | Autor: | 0

S obzirom na to da deluje antiinflamatorno, antiseptično i antiviralno, kantarion se koristi za tretiranje različitih zdravstvenih poremećaja. Pomaže u lečenju kožnih tegoba, rana, opekotina, ujeda, čireva, hroničnih infekcija uha, Epštajn-Barovog virusa, crevnih parazita i sl. Takođe deluje diuretično i detoksikujuće, odstranjuje višak tečnosti iz organizma, ublažava hipertenziju i rizik od pojave gihta, kao i tegobe sa želudačnom kiselinom. Delotvoran je i u slučaju problema s alkoholizmom i opojnim supstancama. Može se koristiti i lokalno, jer ulje na bazi ove biljke deluje blagotvorno na kožu. Ipak, najviše se ističe po tonirajućim i sedativnim svojstvima, naročito kad je reč o nervnom sistemu. Zato se uglavnom upotrebljava za tretman poremećaja sna, anksioznosti i depresije, kao i sezonskog afektivnog poremećaja.

Dostupan je u vidu tableta, kapsula, ekstrakta i čajeva, a efekti konzumacije ne primećuju se odmah. Već tek nakon 10 do 14 dana tretmana. Međutim, mnogi ne znaju da kantarion, pored svih navedenih blagotvornih svojstava, ima i lošu stranu...

 

Kantarion izaziva ozbiljne nuspojave

Ogoman broj ljudi konzumira kantarion zbog svog antidepresivnog dejstva. Međutim, nuspojave koje kantarion izaziva često su vrlo slične onima koje izazivaju antidepresivi. To su anksioznost, napadi panike, vrtoglavica, mučnina, poremećaji krvnog pritiska. Osim toga, mogu se javiti i alergijske reakcije, povraćanje, agresivno ponašanje, glavobolja, umor, gubitak pamćenja, dezorijentisanost, suvoća usta, zatvor. Takođe, potrebno je imati u vidu da ova biljka ne pomaže mnogo osobama koje pate od jačih depresija. Ona deluje samo u slučaju lakših oblika ovog duševnog poremećaja: neraspoloženja, prolazne demotivisanosti i bezvoljnosti. Važno je napomeniti i da obavezno treba izbegavati unos suplementacije i lekova koje tretiraju isto stanje. U ovom slučaju antidepresiva, jer se na taj način njihovo dejstvo ne pojačava, kako se često pogrešno misli. Ukoliko se kantarion kombinuje s propisanim antidepresivima, pojačava se rizik od pojave poznate kao serotoninski sindrom. To se ispoljava u vidu groznica, dijareje, ubrzanog rada srca i sl. Kantarion ne treba kombinovati ni s drugim biljnim suplementima, poput ašvagande, gotu kole i sibirskog ženšena.

 

Samo umereno!

Kantarion je jedan od najčešće upotrebljavanih biljnih lekova za ublažavanje tegoba u vezi s depresijom i anksioznošću, jer sadrži bioaktivne komponente hipericin i hiperforin. Ta jedinjenja utiču na neurotransmitere u mozgu – serotonin i dopamin − čije nivoe pojačavaju, usled čega se i raspoloženje poboljšava. Osim toga, deluju i na adrenalin i noradrenalin. Osim hipericina i hiperforina, kantarion sadrži i flavonoide, koji štite mozak zahvaljujući svojim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima. Zbog pozitivnog uticaja na raspoloženje, u pojedinim zemljama lekari propisuju kantarion gotovo dvadeset puta više nego standardne antidepresive, jer brojne studije pokazuju da on nije ništa manje efikasan od ovih medikamenata. Ipak, ta tvrdnja često je i predmet osporavanja, pa postoje i države gde je ovaj biljni suplement zabranjen zbog nuspojava koje izaziva, a koje često nisu zanemarljive. Naročito ukoliko su uzrokovane nekontrolisanom i nepravilno doziranom konzumacijom.

 

Foto: ArtCookStudio/gettyimages.co.uk

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem