I LEKOVITE I OTROVNE: OPREZNO SA ŽALFIJOM I IMELOM

20.04.2023 | Biljke i lepota | Pregleda: 599 | Autor: | 0

 

Neke biljke su i lekovite i otrovne u isto vreme. Budući da poseduju razne aktivne sastojke, lekovite biljke od davnina se koriste u narodnoj medicini za sprečavanje i lečenje brojnih bolesti. Biljke stvaraju ove materije kako bi se zaštitile od prirodnih neprijatelja. Stoga neke biljne vrste postale veoma otrovne, a samim tim i opasne po čovekovo zdravlje. Ovo se prvenstveno odnosi na biljke koje u svojim podzemnim ili nadzemnim delovima sadrže alkaloide.

Danas se zna da su mnoge poznate alkaloidne biljke, poput velebilja, bunike, tatule, čemerike, maka, tise, ricinusa ili mrazovca, zapravo otrovne. Od njih se zato ne spravljaju čajevi ili tinkture, već se one koriste kao sirovina za izolovanje alkaloida koji imaju svoju svrhu samo ako se koriste u formi doziranih oblika – tableta, kapsula, dražeja, injekcija. Međutim, i ostale, nealkaloidne lekovite vrste koje se često koriste u tradicionalnoj narodnoj medicini takođe mogu ispoljiti toksičnost ukoliko se nepravilno koriste i spravljaju, ili ako se neadekvatno čuvaju.

 

I otrovne i lekovite: Ne piti žalfiju duže od dve nedelje

Lekovitost žalfije, koja se ogleda u njenom antibakterijskom, antivirusnom i antiseptičnom dejstvu, potiče od sastojaka etarskog ulja njenog lista. Jedan od tih sastojaka jeste i tujon – jedinjenje zbog kojeg postoje ograničenja kad je reč o upotrebi žalfije. Naime, tujon i njegov srodnik, tujil alkohol, ne samo da daju gorak i opor ukus žalfiji, već, što je mnogo važnije, predstavljaju materije koje su odgovorne za toksične efekte ove biljke. Mogu biti okidači epileptičnih napada, izazvati oštećenja jetre, a na duže staze dovesti čak i do psihičkih poremećaja.

Zbog svega navedenog, čaj od žalfije ne sme se piti u kontinuitetu duže od 14 dana. Međutim, od velike važnosti jeste i način spravljenja čaja. Ukoliko je predviđen za unutrašnju upotrebu, kada se kašičica lista žalfije prelije sa 200 ml ključale vode, čaj mora odstojati pet, najviše deset minuta poklopljen (nikako duže), posle čega se cedi i pije pola sata pre jela. Ako se čaj koristi za grgljanje u slučaju upale ždrela, onda ga treba ostaviti poklopljenog 30 minuta, a potom procediti i upotrebiti.

Kome sladić nije „sladak“?

Čaj od slatkog korena (sladića) ne bi smele konzumirati osobe s visokim krvnim pritiskom i srčanom slabošću. Oprez se savetuje i dijabetičarima, jer je dijabetes bolest koja često ide ruku pod ruku s pomenutim kardiovaskularnim bolestima. Generalno, osobe koje su na terapiji hormonskim preparatima trebalo bi obavezno da se posavetuju s lekarom pre upotrebe sladića. Takođe, ograničenje u upotrebi slatkog korena postoji i za osobe s bolestima jetre.

I otrovne  i lekovite: Pažljivo i s imelom!

Bela imela predstavlja školski primer lekovite biljke koja se ne bi smela koristiti olako. Iako se u narodnoj medicini preporučuje u terapiji za hipertenziju, treba uzeti u obzir činjenicu da njeno delovanje na povišeni krvni pritisak i dalje nije klinički potvrđeno. Danas se uglavnom koristi kao dodatna terapija u slučaju pojedinih vrsta malignih tumora. Međutim,  zbog mogućih interakcija s lekovima, kao i neželjenih efekata, poput glavobolje i povišene telesne temperature, pre upotrebe ove biljke treba se obavezno konsultovati s lekarom.

 Foto: Oksana_Schmidt/gettyimages.co.uk

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem