DUNJA: MOĆAN BORAC PROTIV INFEKCIJA

13.10.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 176 | Autor: | 0

Poslednjih godina niz studija je potvrdio da dunja može da pomogne u slučaju raznih zdravstvenih problema – od regulisanja stolice do zdravlja srca

Iako se često smatra kombinacijom jabuke i kruške, dunja ima jaču aromu, čvršću teksturu i veoma je lekovita

Zašto je dunja riznica zdravlja

Zanimljivo je da plod dunje zapravo ima neverovatno bogatu istoriju. U stvari, veruje se da su jabuke o kojima se govori u Rajskom vrtu i Pesmi o Solomonu u Bibliji zapravo dunje. U staroj Grčkoj dunja postala je simbol ljubavi i plodnosti i čak se smatrala osnovnim proizvodom na venčanjima. Plod dunje je odličan izvor vitamina C i vlakana. Takođe sadrži mnoštvo drugih važnih hranljivih materija, uključujući bakar, kalijum i gvožđe.

Dunja olakšava mnoge simptome

Ovo su samo neki primeri, naučno dokazani kako ovo voće može da poboljša zdravlje:

1. Bogata je antioksidansima

Plod dunje je odličan izvor vitamina C, rastvorljivim u vodi s antioksidativnim svojstvima, a takođe je i dobar izvor drugih antioksidanata, uključujući kafeoilkinsku kiselinu i rutin. Antioksidanski pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala koji izazivaju bolesti i štite od hroničnih bolesti.

2. Može pomoći u ublažavanju opstipacije

U tradicionalnoj medicini, seme ploda dunje se često koristilo za lečenje probavnih poremećaja, kao što su zatvor i dijareja. Novija istraživanja su potvrdila lekovita svojstva voća i semenki, napominjući da bi dunje mogle da pomognu u ublažavanju zatvora i održavanju pravilnosti.

3. Bori se protiv bakterija

Nekoliko studija je otkrilo da ovo moćno voće može pomoći u blokiranju rasta štetnih bakterija u telu. Na primer, nekoliko in vitro studija pokazala su da ekstrakti voća i semena mogu pomoći u zaštiti od nekoliko drugih sojeva bakterija, uključujući Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureus i Enterobacters aerogenes, od kojih su sve patogene vrste bakterija koje mogu izazvati infekciju i bolesti.

4. Poboljšava zdravlje srca

Neka istraživanja su otkrila da ovo moćno voće može pomoći u boljem zdravlju srca. Jedna iranska studija je otrkila da je davanje ekstrakta voća pacovima sa dijabetesom pomoglo u smanjenju nivoa totalni holesterol, loš LDL holesterol i trigliceridi, koji su svi glavni faktori rizika za srčana oboljenja.

5. Ubrzava zarastanje rana

Istorijski gledano, seme i listovi dunje su korišćeni da pomognu zarastanje rana i podstiču regeneraciju tkiva. Nedavno je nekoliko studija potvrdilo da ovo voće može imati moćna lekovita svojstva.

6. Sprečava GERB

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je stanje koje se javlja kada se želudačna kiselina vraća nazad u jednjak, izazivajući simptome kao što su žgaravica, mučnina i podrigivanje. Naučnici sugerišu da sirup od dunje može pomoći u lečenju i prevenciji GERB-a.

Rizici i neželjeni efekti

Pošto je usko povezano sa drugim voćem kao što su jabuke, kruške, kajsije, šljive i breskve, najbolje je da budete oprezni kada jedete dunju ako ste alergični na bilo koju od ovih drugih vrsta voća.

Pored toga, pošto sadrži posebnu vrstu vlakana koja se zove sluz, važno je izbegavati uzimanje lekova sa dunjom, jer to može da poremeti njihovu apsorpciju i smanji njihovu efikasnost. U idealnom slučaju, pokušajte da uzimate lekove najmanje jedan sat pre ili posle konzumiranja dunje.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Lena_Zajchikova / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem